Perşembe, Nisan 18, 2024
AnasayfaSağlıkÇocuklarda Dikkat Dağınıklığı Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda Dikkat Dağınıklığı Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda konsantrasyon bozukluğunun semptomları çeşitlilik gösterir. En büyük belirti, çocuklarda okul başarısının düşüklüğüdür. Çocuk çoğu şeye odaklanamadığı gibi derse de odaklanamaz. Genellikle hayal kurma, anlatılanlara odaklanmama, kendi iç dünyasına girme şeklinde anlatılır. Bu bireyler günlük hayattaki işlerinde de konsantrasyon problemi yaşarlar. Hiperaktivite de bu bireyde var ise kişiler odaklanma problemi yaşadığı gibi uzun süre aynı yerde sabit duramaz, oturamaz. Çocuklarda dikkat dağınıklığı belirtileri sadece bununla kalmaz, bu bireyler sürekli sağa sola koşma, tırmanma, zıplama şeklinde aşırı hareketli davranışlar sergilerler. Tüm bunlarla beraber, kendini riske sokacak davranışlarda da bulunabilirler. Bu hastalığa sahip yetişkin bireylerde ise karşısındakini dinlemeden sözünü kesme, sonunu düşünmeyecek davranışlarda bulunma, karşıdakini kıracak biçimde konuşma ve sıra bekleyememe şeklinde kendini gösterir.

Dikkat Dağınıklığı Nasıl Geçer?

Konsantrasyon bozukluğu nasıl düzelir sorusunu özellikle anne babalar çok sormaktadır. Bunun tedavisi ve nasıl geçeceği dikkat eksikliği bozukluğu tanısı konan kişinin tedavisi, cinsiyeti, yaşı, var olan diğer rahatsızlıkları dikkate alınarak düzenlenir. İlaçlı ve ilaçsız tedavi yöntemleri bulunan dikkat eksikliği rahatsızlığında genelde her iki tedavi yöntemi aynı anda uygulanır. İlaçsız tedavide fiziksel egzersizler önemli bir paya sahiptir. Psikolojik destek türlerinden biri olan terapi de bu dönem boyunca uygulanabilmektedir. Çocuklarda ilaçsız tedavi, çocuğun aldığı terapi ve eğitimlerden ziyade ebeveyn eğitimi de gerektirir. Aile bu süreç içerisinde sabır içerisinde olmalıdır. Çocuğun yapmış olduğu davranışların yaramazlıktan dolayı değil rahatsızlıktan dolayı olduğun bilinmelidir. Bunların yanı sıra hekim ilaç tedavisi de uygulayabilir.

Dikkat Dağınıklığının Nedenleri Nelerdir?

Konsantrasyon bozukluğunun sebepleri araştırıldığı sırada, beyin anatomisi ve fonksiyonlarda bozukluklar ve farklılıklar saptanmıştır. Özellikle de dikkati toplamayı sağlayan beyin bölgesinde, diğer insanlara göre düşük fonksiyon ya da küçülme izlenmiştir. Bunun dışında genetik geçiş de bu hastalığın yaşanmasında etkili bir faktördür. Anne babasından birinde dikkat eksikliği rahatsızlığı olan çocukların bu rahatsızlığa yakalanma riski normal anne babaya sahip bir çocuğa göre daha yüksektir. Prematüre doğumlar ve ciddi kafa travmalarının da bu rahatsızlığın nedenleri arasında olduğu bilinmektedir. Annenin hamilelik esnasında alkol ve sigara tüketmesi de bu rahatsızlığa sebep olmaktadır.

Çinko eksikliği belirtileri nelerdir? Hakkında ayrıntıları da inceleyebilirsiniz.

Çocuklarda Dikkat Dağınıklığı ve Hiperaktivite Terapileri Nasıl Yapılır?

Çocuklarda konsantrasyon bozukluğu ve hiperaktivite tedavisi en sık kullanılan terapi türleri arasında yer alır. Çocuğun eylemlerini durdurabilmesi, kurallara uygun hareket edebilmesi, eğitim başarısının yaşıtları ile uyumlu halde devam edebilmesi için gerekli müdahaleler tedavi sonucu uygulanır. Çocuklarda dikkat dağınıklığı belirtileri saptandıktan sonra tedavi amacıyla hekime gidilir ve hekim çocuk için uygun tedavi yöntemini belirler. Terapi de bu tedavi yöntemlerinden biridir. Terapi ile çocuğun farkındalığı artırılarak davranış kontrolü sağlanır ve öfke yönetimi ile özdenetimi güçlendirilir. Terapi sürecinde ilerleme kaydedilir. Kimi çocuklarda 6 ile 8 seans arası ilerleme kaydedilirken kimi çocuklarda bu süre daha uzun veya daha kısa sürebilir.

Çocuklarda Dikkat Dağınıklığına Ne İyi Gelir?

Çocuklarda konsantrasyon bozukluğuna iyi gelecek yöntem terapi, ilaç tedavisi olduğu kadar rahatsızlığa sahip çocuğun etrafındaki insanların bilinçli olmasıdır. Çocuklarda dikkat dağınıklığı belirtileri saptanması sonucu tedavi yöntemine odaklanılsa da üzerinde durulması gereken bir başka nokta daha vardır. Beslenme bu hastalığın tetiklenmesinde ya da kontrol altına alınmasında öneme sahiptir.

Sebzeler ve meyveler; içerdikleri vitaminler sayesinde, kronik yorgunluklarda, dikkat eksikliğinde de tedavi edici bir özelliğe sahiptir. Özellikle gelişim dönemindeki çocukların beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Çocuklara hazır ve dondurulmuş gıdalar vermek yerine, meyve ve sebzelerle hazırlanacak atıştırmalar, dikkat eksikliği konusunda fizyolojik anlamda iyi gelmektedir. Hazır gıdalarda bulunan maddelerin de çoğu dikkat eksikliğine neden olmaktadır. Beslenmede çok tüketilmemesi gereken hazır gıdalar yerine doğal beslenme yolları tercih edilmelidir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN POPÜLER

SON YORUMLAR

zoritoler imol on Dijital Pazarlama Nedir?