Çarşamba, Nisan 24, 2024
AnasayfaSağlıkCotard Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Cotard Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Cotard Sendromuna çok nadir rastlanmaktadır ve yürüyen ceset olarak tabir edilmektedir. Bu sendromu yaşayan kişiler varlıklarını kabul etmemekte ve kendileri ölü gibi görmemektedir. Bu sendromu yaşayan kişilerin ciddi duygu yoksunluğu çektiği düşünülmektedir.

Cotard Sendromu Nedir?

Varoluşsal inkâr olarak da bilinen cotard sendromunu bulan kişi Fransız nörolog Jules Cotard’dır. Kendisine gelen orta yaşlı bir kadın hastanın vücudunun, organlarının özellikle beyninin varlığına inanmadığını söylemesiyle ortaya çıkmıştır. Başka bir hasta felç geçirmiştir ve kendisini ölü olarak gördüğünü söylemiştir. Bu sendroma sahip kişiler intihara meyillidir ve kendilerinin aslında var olmadığına inanırlar. Psikolojik olarak sorun yaşayan bu kişiler depresyon belirtisi de gösterir. Hayatlarındaki her şeyin anlamsızlaştığı hissine kapılırlar. Kişiler kendilerinden ağır ve kötü bir koku geldiğine organlarının koktuğuna inanırlar. Bazı kişiler kendilerinin ölü olduğunu ve kurtların onları yemeye başladığını düşünmektedir. Cotard sendromu erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülmektedir. Geç yaşlarda ortaya çıkmaktadır, genellikle 50 yaş ve üstünde görülür fakat çocuklar da görüldüğü de olmaktadır. Bir yandan ölü olduklarına inanan kişiler ölmediklerini gördüklerinde ölümsüz olduklarını düşünmektedirler. Şizofreni hastalarında, bipolar bozukluğu ve migreni olan kişilerde bu sendromun daha sık görüldüğü bilinmektedir. Cotard sendromuna sahip kişiler ölü olduklarına inandıkları için vücutlarındaki hiçbir organın çalışmadığına inanır, vücutlarında kan olmadığına sadece kemikleri olduğuna inanmaktadırlar ve vücut fonksiyonlarının işlevsiz olduğunu düşünerek yemek yemekten hareket etmekten kaçınır. Bu yüzden aç kalmaktan dolayı ölebilmektedirler.

Cotard Sendromuna Ne Sebep Olur?

Beynin sağ bölgesindeki frontal ve temporal kısımlarındaki lezyonların düzgün çalışmamasından kaynaklandığı düşünülmektedir fakat net bir cevap bulunmamaktadır. Cotard sendromuna sahip bazı kişilerin bir beyin travması yaşadığı ve bunun sonucunda bu sendromun oluştuğu da görülmektedir. Belli bir kaza geçiren kişilerin beyninde oluşan hasar sonucu da ortaya çıkmaktadır. Özellikle ağır bir trafik kazası geçiren kişiler sonunda ölmeseler de öldüklerini düşünerek bu sendroma yakalanırlar. Yakınlarını kaybeden kişilerde de görülebilmektedir. Bu travma sonucunda duygu yoksunluğu hissedilmekte ve kişide unutkanlık başlamaktadır. Çocuklarda bazı hastalıkların yarattığı travmayla bu sendrom oluşur ve çocuk kendini sürekli üzgün hisseder, bulunduğu ortama yabancılaşır, oyun oynamak gibi fiziksel aktivitelerinden vazgeçer. Cotard sendromuna sahip kişiler ortak birtakım hastalıklara da sahiptir. Bu hastalıklar şunlardır:

  • Şizofreni hastalığı
  • Alzheimer hastalığı
  • Migren
  • Böbrek yetmezliği sorunu
  • Bipolar hastalığı
  • Tümör
  • Parkinson hastalığı
  • Depresyon
  • Kalp nakil komplikasyonu

Böbrek taşının nedenleri nelerdir? Ayrıntılarına da bakabilirsiniz.

Cotard Sendromuna Sahip Kişilerin Beyni Nasıl Etkilenmektedir?

Cotard sendromuna sahip bazı kişilerde beynin bazı bölgelerinin çalışmadığı veya çalışmayı durduğu görülmektedir. Beyinde nöronların sağlıklı bir şekilde hücreler arasındaki bağlantıyı sağlayamaması da bu sendroma sebep olabilmektedir. Bu sendroma sahip kişilerin beyninin her iki lobunda da sorun olduğu gözlemlenmektedir. Bu kişilerin beyninin anestezi olan hastaların beynine çok benzediği fark edilmiştir. Bazı kişilerin de beyninin bazı bölgelerinin küçüldüğü görülmektedir. Bu sendrom travmatik bir olayın sonucunda oluştuysa beyindeki fonksiyonel değişimde travmanın da etkisi olmaktadır. Bazı hastalar panik atak geçirdikten sonraki süreçte bu sendroma yakalanmıştır. Kişiler panik atak sırasında geçirdikleri ağır semptomlarla öldüklerini veya felçli kaldıklarını düşünmeye başlamışlardır. Kişinin beyninde anomaliler oluşur ve kişi çevresindeki insanlar tarafından kandırıldığını düşünür, onların düşündüğü kişiler olmadığına inanır. Beyinde kişileri anlamlandırarak onların yüzlerini kişiliklerini kaydeden bölge olan fusiform gyrus düzgün çalışmadığında da bu durum gözlenebilmektedir. Şiddetli migren krizi yaşayan kişilerde de görülebilmektedir. Bazı ilaçların kişide oluşturduğu yüksek yan etkiler sonucunda da kişinin beyni hasar görmekte ve kişi ölü olduğunu düşünmeye başlamaktadır.

Cotard Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Bu sendroma sahip kişiler ölü olduklarını düşündüklerinden dolayı etraflarında gelişen olaylara karşı umursamaz bir tavır takınırlar. Kişiler öldüklerine kuvvetli bir şekilde inanarak çevrelerindeki kişilerden onu gömmelerini talep ederler. Kendilerinin de mezarlığa ait olduğunu düşünerek mezarlıkta çok vakit geçirirler. Birçoğu intihara kalkışmıştır ve yaşamaya devam etse de intihar sırasında öldüğünü düşünmektedir. Bu sendroma sahip kişiler sık sık halüsinasyon görürler ve bunların gerçek olduğuna derin bir inanç gösterirler. Sürekli ceset gibi koktuklarını ve vücutlarındaki kanın çekildiğini düşünürler. Aslında hayatta olmalarına rağmen vücutlarının çürümeye başladıklarını düşündüklerinden dolayı çürük kokusu aldıkları halüsinasyonlar görürler. İçinde bulundukları ruh halini görmezden gelirler. Enerjisiz hissederler ve kendilerini negatif duygu ve durumlara sürüklerler. Sürekli mutsuz hissederler. Ani reaksiyon göstererek kendilerine zarar verebilirler fakat daha sonra buna karşı da duyarsızlaşırlar. İnsanlardan uzaklaşırlar, kendilerini unuturlar, kendi varlıklarıyla ilgili bir şey bilmezler. Felçli olduklarını düşünerek organlarını kullanmayı reddederler. Bazı organlarını hissetmediğini söyleyerek hastaneye başvuran kişiler acı hissi de duymadıklarını belirtmektedirler. Kişiler kendilerinin hasta olduğunu anlamazlar ancak etraflarındaki insanlar bunu fark ederse teşhis konulabilmektedir. Bu hastalığın teşhisinin konulduğu ilk haftalarda kişide yüksek bir kaygı seviyesi görülür. Kişi dışardaki dünyaya karşı tepki göstererek gerçek hayatı kabul etmemeye başlar. Kendince bir dünya yaratır ve orda yaşar. Zamanla kişi duygusuzlaşır ve var olduğuna inanmamaya başlamaktadır. Ara ara ölmediğini fark eden kişiler asla ölemeyeceklerini ve birinin onları lanetlediğini düşünürler. Hayatları boyunca yalnız ve asosyal kişilerin ileriki yaşlarda cotard sendromuna sahip olma olasılıkları daha yüksek görülmektedir.

Cotard Sendromunun Sonucunda Kişide Ortaya Çıkan Hastalıklar Nelerdir?

Cotard sendromuna sahip kişiler zaman geçtikçe daha da kötüleşirler ve bu durum beraberinde birçok hastalığı da getirmektedir. Bu hastalıklar şunlardır:

  • Epilepsi
  • Serebral Travma
  • Serebral Enfarktüs
  • Beyinde tümör oluşumu
  • Parkinson hastalığı
  • Ensefalit
  • Migren
  • Tifo Ateşi

Cotard Sendromunun Teşhisi Nasıl Yapılmaktadır?

Cotard sendromuna sahip olduğunu düşünen kişiler veya bu kişilerin yakınları tarafından belirtileri taşıdığı gözlenen kişiler bir hekime başvurması gerekmektedir. Bu kişilere yapılan muayeneler şunlardır:

  • Kan tahlili
  • Bullet MR
  • Bilgisayarlı tomografi,
  • Bullet SPECT
  • Bullet Elektroensefalogram

Cotard Sendromunun Tedavisi Nedir?

Cotard sendromu psikolojik bir hastalık olduğu için tedavisinde antidepresan ve mirtazapin gibi antipsikotik kullanılmaktadır ve etkili olduğu bilinmektedir. Hastalık çok sık görülmediğinden dolayı kesinleşmiş bir tedavi uygulaması bulunmamakla birlikte kişilerin beynine elektroşok verilmesi de tedaviler arasındadır. Genellikle ilaç tedavisine karşılık vermeyen kişilerde uygulanmaktadır. Elektroşok tedavisinin ilaç tedavisine göre daha çok etki ettiği gözlenmiştir. Çünkü elektroşok tedavisinde kişinin beynindeki hasarlı bölge ve davranışsal bozukluklar düzeltilmeye çalışılmaktadır. Fakat herkesçe uygun görülmeyen bu tedavi her zaman tercih edilmemektedir. Kendine zarar veren veya verme ihtimali yüksek kişiler gözlem altında tutulmaktadır. Bu kişiler iğneler, yatıştırıcılarla sakinleştirilmektedir. Uzman psikiyatri hekimin kontrolünde düzenli bir tedaviye başlayan kişiler iyileşebilmektedir. Bu sendroma sahip kişilerin hepsi kendine özgü belirtiler taşıdığından dolayı tedavi süreci de bireysel planlanmaktadır. Herkes aynı tedaviye cevap verememektedir ve bu hastalığın nadir görülmesi tedavi yolu bulmak konusunda da uzmanları zorlamaktadır. Cotard sendromuna sahip kişilerin kendileriyle aynı durumu paylaşan bir hastayla karşılaşmalarının da iyileşmelerinde yardımcı olduğu düşünülmektedir.

RELATED ARTICLES

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN POPÜLER

SON YORUMLAR

zoritoler imol on Dijital Pazarlama Nedir?