Çarşamba, Mart 27, 2024
AnasayfaEkonomiDevlet Destekli Arıcılık Projeleri ve Hibe Desteği

Devlet Destekli Arıcılık Projeleri ve Hibe Desteği

Devlet destekli hayvancılık projeleri deyince akıllara büyük baş hayvancılık, küçük baş hayvancılık ve kümes hayvancılığı gelmektedir. Fakat  yapılan düzenlemelerle yeni bir hayvancılık projesi doğmaktadır. Devlet destekli arıcılık projeleri için hibe verilmeye başlandı. Bundan sonra arıcılık yapmak isteyenler içinde devlet tarafından hibe ve diğer destekler verilecek. Devlet destekli arıcılık projeleri için hibeler bakanlık tarafından hazırlanan projeler kapsamında dönemlik olarak verilecektir.

Devlet Destekli Arıcılık Hibesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Arıcılık projeleri hibesi almak için yapmanız gereken şeyler oldukça basittir. Öncelikle gencciftci.gov.tr adresinden sisteme üye olunarak giriş işlemi yapılır. Sonrasında kendinize ait bilgiler sisteme girilerek, hibe seçeneği arıcılık olarak seçilir. Sonraki işlemde ise giderler ekranda görünecektir. Bu kısımda 40 tane arı kovanı için olan projeyi seçerek 30.000 TL’lik gider tutarının oluşturulduğunu göreceksiniz. En son bölümde ise sizden istenen evraklar kısmı karşınıza çıkacaktır. Bu bölümde yer alan evrakların çıktısını alarak doldurunuz. Bu evrakları eksiksiz hazırladıktan sonra bağlı olduğunuz Tarım ve Orman Müdürlükleri’ne başvuruda bulunabilirsiniz.

Mantar yetiştiriciliği devlet desteği nasıl alınır? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

Devlet Destekli Arıcılık Projesi İçin Ana Giderler Nelerdir?

Arıcılık işletmesi kurarken öncelikli bazı giderler olacaktır. Bu giderlerin en masraflı olanları ise boş kovanlar ve çerçeveler olacaktır. Bu ana giderlerin yanında fazlasıyla küçük giderler vardır. Bu giderlerden bazıları şöyle sıralanabilir.

  • Hedeflenen boş kovan, tane 150 – 200 TL
  • Arılar için şurupluk, tane 30 TL
  • Bal yapımı için gerekli çerçeveler, tane 30 TL
  • Yapılan balların toplanması için bal sağım makinası, adet 3000 TL
  • Balların depolanması için dondurucu , adet 1500 TL
  • Şurup mikseri, adet 3600 TL
  • Bal yapımı için petekler, adet 45 TL
  • Arıcılık beslenmesi için şeker alımı, adet 130 TL

Devlet destekli arıcılık işletmeleri için bazı ana giderler bunlar olmakla beraber, işletme sahibinin zevklerine göre giderler de olabilir.

Bankalardan Arıcılık Kredisi Nasıl Alınır?

Devlet desteklik arıcılık projelerinde alınan hibe bazen yetersiz olabilmektedir. Böyle bir durumlar karşı karşıya kalınması halinde bankalar uygun faizli krediler için devreye girmektedir. Arıcılık kredisi veren bankalardan en önemlisi Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) çiftçilerimize her türlü yardımı sağlamaya çalışmaktadır. Türkiye Ekonomi Bankası çiftçiler ve üreticiler için devlet destekli hibelerin yanında uygun faizli kredi imkanı da sağlamaktadır. Arıcılık üretimi için yapacağınız harcamalar için aldığınız 30.000 TL’lik hibenin yanında bu krediden de faydalanabilirsiniz. TEB’den arıcılık projeleri için kredi başvurusunda bulunmak için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir:

  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ve fotokopisi,
  • ÇKS üyelik belgesi,
  • Çekeceğiniz kredi miktarına bağlı olarak tarla tapusu,
  • Arıcılık birliğine bağlı olduğunuza dair belge.

Bu belgeleri hazırladıktan sonra size en yakın TEB şubesine giderek kredi başvurunu yapabilirsiniz.

Arıcılık Birliği Nedir?

Alacağınız kredi başvurularında ve devlet destekli hibelerde genellikle arıcılık birliğine üye olma şartı görürsünüz peki bu arıcılık birliği nedir? Arıcılık faaliyetleri ile uğraşan çiftçilerin üye oldukları bu birlikte 2 tür üye vardır. Asıl üye, en az 30 kovana sahip ve bakanlık tarafından izin belgesi bulunan, arıcılık işletmesine sahip kişilerdir. Aday üye, belirli sayıda kovanı olup arıcılık birliğinin imkanlarından kısıtlı faydalanabilecek olan kişilerin üyelikleridir. Tabi ki arıcılık birliğine üye olmak için aranan bazı şartlar vardır. Devlet desetekli arıcılık projelerinden faydalanmak için, arıcılık birliğine üye olmak için aranan şartlar aşağıdaki gibidir :

  • Aday üyeler için otuzdan az kovana sahip olmak
  • Asıl üyeler için en az 30 kovana sahip olmak
  • Arıcılık faaliyetlerinin yapıldığı ilin sınırları içerisinde yaşamak
  • Arıcılık sistemine kayıt olmak ve üstüne düşen sorumlulukları yerine getirecek olmak.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN POPÜLER

SON YORUMLAR

zoritoler imol on Dijital Pazarlama Nedir?