Cuma, Nisan 19, 2024
AnasayfaSağlıkPolikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Polikistik over sıkıntısı sendromları yumurtlama bozukluğu ve kanda androjen seviyesinin yükselmesiyle belirtilerini vermektedir. Özellikle yumurtlama bozuklukları sonucunda uzun aralıklarla veya bir süre hiç adet dönemi geçirmeme şeklinde de kendini göstermektedir. Polikistik over sendromu aynı zamanda kanda androjenlerin arttığını belli eden durumlar arasında erkek tipi tüylenme, saç dökülmeleri ve vücutta sivilcelenme şeklinde gösterebilmektedir. Aynı zamanda insülin metabolizmasını da sıkıntıya uğrattığı için özellikle bel ve göbek etrafında kilo artışı gözlenir. Polikistik over sendromunun belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • İnsüline karşı direnç
  • Kiloda artış yaşanması
  • Saç dökülmesi
  • Tüylenme görülmesi
  • Depresyon
  • Kısırlık
  • Baş ağrısı
  • Cildin kararması
  • Yüz bölgelerinde yağlanma
  • Düzensiz adet
  • İltihap

Polikistik Over Sendromu Neden Olur?

Polikistik over belirtilerinin nedeni tam anlamıyla bilinmemekle beraber ortaya çıkmasında genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğun bilinmektedir. Rahatsızlığın oluşumunda ailenin yatkınlık rolü büyüktür. Ailesinde polikistik over rahatsızlığı bulunan bireylerin bu hastalığa yakalanma ihtimali, diğer bireylere göre çok fazladır. Bunun dışında obezite de bu hastalığın oluşumuna zemin hazırlayan sebepler arasında yer alır. Fazla kilo ve buna bağlı olarak oluşabilecek insülin direnci, kanda insülin hormonu düzeyinin yükselmesine sebep olur ve bununla beraber vücutta androjen hormonu sentezini artırır. Sonuç itibariyle cinsiyet hormonlarının insan vücudundaki dengesi bozularak yumurtlama bozuklukları ve anovülasyon olarak isimlendirilen yumurtlayamama sıkıntıları ortaya çıkar. Yumurtlama probleminin bozulmasıile yumurtalıklarda kist oluşumu gözlemlenir ve bu durum giderek ilerleyip polikistik over sendromu ortaya çıkar

Midede gaz sıkışması belirtileri nelerdir? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

Polikistik Over Sendromu Tedavisi Nasıl Olur?

Polikistik over belirtisi tedavisi sonucu hastalığın tamamen ortadan kalkması imkansızdır. Tedavinin yapılmasında kilonun kontrolü en önemli unsurdur. Bu hastalığa sahip kişilerde beslenme yaşam tarzı olmak zorundadır. Kilo alımı, hastalık belirtilerinin şiddetini artırarak ileriye dönük sağlık problemlerinin ortaya çıkma riskini artırır. Polikistik over sendromunda yumurtlama problemlerine bağlı olarak düzensiz ve yoğun kanamalara sıkça rastlanır. Eğer çocuk isteği var ise yumurtlamayı uyarıcı ilaçlar da kullanılabilir. Fazla kilolar hem hasta olan hem de olmayan hastalarda adet sıkıntılarına yol açar. Yağ dokusunda fazla miktarda östrojen üretilmesi nedeni ile yumurtlama sıkıntıları ve aksaklıkları görülür. Kilolu hastaların kilo vermesi genellikle yumurtlamanın yeniden başlaması için yeterli olmaktadır. 35 yaşından küçük ve bebek dünyaya getirmek istemeyen hastalarda adetlerin düzene sokulması için doğum kontrol hapları en sık tercih edilen ilaçlardır. İkinci olarak ise adetin 15. Gününden sonra kullanılan progesteron ilaçları gelir. İki ilaç da adetleri düzene sokar.

Polikistik Over Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Polikistik over belirtileri iyileştirilmezse rahim kanseri, karaciğer yağlanması, obezite hastalığı, metabolik sendromlar, hipertansiyon, anksiyete bozukluğu, depresyon, diyabet, uyku apnesi ve yemek bozukluklarına neden olarak vücudun dengesini bozacak sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olur. Tedavide ilk yapılması gereken şey kilo verilmesi ve bir daha kesinlikle almamak üzere dengeli ve sağlıklı bir beslenme uygulanarak sağlıklı bir yaşam tarzı ve değişikliği uygulanmasıdır. Erken tanı konduğu takdirde erken tedaviye başlayıp kilo kaybı sağlamak uzun zaman içerisinde ortaya çıkabilecek olan diyabet, kalp ve bunun gibi önem arz eden çoğu hastalığın riskini azaltır.

Polikistik Over Sendromu Tedavisindeki Amaç Nedir?

Polikistik over sendromunun iyileştirilmesindeki niyet sadece dış görünüş bakımından sağlıklı bir hale gelmek değil, aynı zamanda bozulan adet düzenini normalleştirmek, ovülasyon ve fertiliteyi sağlamak, insülin direncini azaltarak diyabet riskini ve uzun zaman dilimi içerisinde kalp hastalığı ve rahim kanseri riskini azaltmaktır. Üzerinde durulması gereken nokta ise Polikistik Over Sendromuna sahip hastalarda hekim gözetiminde tedavinin düzenlenmesi ve belirli aralıklarla takibin önemli oluşudur.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN POPÜLER

SON YORUMLAR

zoritoler imol on Dijital Pazarlama Nedir?